Zamiast kupować gotowy zakwas na żurek, który zazwyczaj sprzedawany jest w plastikowych butelkach, można go w bardzo prosty sposób przygotować samemu. Dzięki naturalnej fermentacji zakwas będzie gotowy w pięć dni.
Potrzebujemy
¾ lita letniej, przegotowanej wody;
250 g mąki żytniej (najlepiej ekologicznej :-));
2 liście laurowe;
5 ziaren ziela angielskiego;
3 rozgniecione ząbki czosnku;
opcjonalnie parę ziaren pieprzu.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać skórkę chleba razowego.
Przygotowanie
Do naczynia, może nim być ceramiczny garnek, albo zwykły szklany słoik, wlewamy wodę i wsypujemy mąkę żytnią nieustannie mieszając, aby nie było grudek. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wierzch przykrywamy talerzem (tak, aby był dostęp powietrza). Całość stawiamy w ciepłym miejscu na pięć-sześć dni codziennie mieszając. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Można go oczywiście dłużej fermentować, wtedy będzie bardziej kwaśny.
Gotowy zakwas można wstawić do lodówki, aby móc się nim delektować przez wiele dni.
Żurek z tak przygotowanego zakwasu jest wyborny, doskonały nie tylko na święta.