Czy uważacie, że jedzenie niesprzedane w restauracjach powinno trafiać na śmietnik? A może lepiej byłoby oddawać je potrzebującym?
Restauratorzy w czeskim mieście Brno postanowili pomóc bezdomnym i od roku biorą udział w projekcie „Meníčka pro bezdomovce” (menu dla bezdomnych). Od 3 lutego do 10 grudnia 2010 roku dzięki współpracy brneńskich gastronomów, Urzędu Miasta Brna i Armii Zbawienia udało się dostarczyć najbardziej potrzebującym 5841 drugich dań i 7465 porcji zupy. W praktyce oznacza to, że każdego roboczego dnia bezdomni dostali około 60 porcji porządnego posiłku. Akcja trwa nadal, bierze w niej udział 16 restauracji, jedna piekarnia, urząd miasta i kilka organizacji pozarządowych.
Widać więc, że istnieją też inne możliwości wspierania głodnych i niedożywionych, poza Food Not Bombs, Bankami Żywności czy Pajacykiem. Pamiętajmy, że marnowanie pożywienia jest po prostu nieetyczne. Po głośnej historii piekarza z Legnicy, który zbankrutował, bo nie odprowadzał podatku od darowizny (oddawał niesprzedane pieczywo potrzebującym), polskie prawo zostało zmienione. W tej chwili darowizna artykułów spożywczych jest zwolniona od podatku VAT, dlatego to, co dzieje się z niesprzedanym żywnością zależy już tylko od dobrej woli jego producenta. Przypominamy o polskich stronach Nie Marnuję, gdzie znajdziecie aktualne informacje na temat działalności Banków Żywności i Wyklikaj Żywność (działającą podobnie jak znany Pajacyk).
http://wyklikajzywnosc.pl/
http://www.niemarnuje.pl/
http://www.menickaprobezdomovce.cz/