W Afryce znany i ceniony jest od wieków — Europa odkryła go dość niedawno. Warto się nim zainteresować, bo nie bez powodu zwany jest złotem Maroka.
Olej arganowy otrzymywany jest z występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka drzewa arganowego, zwanego też czasem drzewem życia. Drzewa te rosną na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę Rezerwatów Biosferycznych UNESCO, charakteryzującym się ekologicznie czystym powietrzem. Olej wytłaczany jest na zimno, nadal głównie metodą tradycyjną, z przypominających oliwki owoców drzewa. Ma bardzo szerokie zastosowanie: od medycyny tradycyjnej, przez kuchnię do kosmetyki.
Olejek kosmetyczny nazywany jest też często eliksirem młodości: ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek. Łagodzi szkodliwe działanie słońca i wiatru. Działa silnie regenerująco, dlatego zalecany jest też przy trądziku, pęknięciach skóry, poparzeniach czy egzemie. Jest bardzo bogaty w naturalną witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe (80% objętości), przez co idealnie nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, alergicznej i dojrzałej. Nadaje się do kąpieli i masażu. Możesz też po prostu zastąpić nim swój krem na noc — bardzo przyjemnie wygładza i nawilża skórę.
Choć ceny za 100ml olejku wahają się od 50 do 100 zł, jest on bardzo wydajny i nawet przy codziennym użyciu buteleczka wystarcza na kilka miesięcy. Większość dostępnych na rynku olejków arganowych posiada certyfikat ECOCERT.