Staramy się nie marnować żywności. Okazuje się, że z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni to, co dotychczas uważaliśmy za odpadki, których przeznaczeniem był kosz. Przepyszne danie można wykonać z obierek ziemniaków, które zostały po przygotowaniu obiadu. Można je upiec.
Przygotowanie potrawy zajmuje parę chwil. Umyte obierki mieszamy z olejem roślinnym, przyprawami, np. z tymiankiem oraz z solą. Zamiast soli można zastosować świeże zioła (bazylia, rozmaryn, estragon). oraz oliwę z oliwek. Na wyłożoną pergaminem formę wykładamy przygotowane obierki i wkładamy je do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy maksymalnie 15 minut.
Pieczone łupiny świetnie smakują z wieloma dodatkami, w tym m.in. z jogurtem, majonezem, dipami, warzywami. Można je również skropić cytryną. Mają dużo wartości odżywczych, są pyszne i chrupkie.
Odkąd odkryliśmy ten sposób, już nigdy nie wyrzucamy obierek.